Sistem Odası


Sistem odası ‘nda hangi sistemler yer alır?

Sistem Odası

En basit haliyle sistem odası diyebileceğimiz yer, işletme içindeki bütün kabloların geldiği, switch’e bağlandığı ve bu omurga switch’e de en az bir adet server’ın bağlı olduğu odanın adıdır. Bazen bu odada patch panel bile olmayabilir.

Örneğin 10 adet bilgisayardan gelen kablo uçlarına rj45 çakılı olarak direk switch’e girebilir. Bu yapıda bir sistem odası ‘ndan söz etmek mümkün değildir. Ancak bu switch’e bağlı bir server varsa ve burda şirketin dosyalarını ortak bir çalışma platformu olarak çalıştırıyor, muhasebenin verisini bu serverdaki veritabanında tutuyorsanız bu andan itibaren sistem odası ‘ndan söz etmeye başlayabiliriz.

Şöyle ki; Server sıradan bilgisayarlara göre daha pahalıdır. Önünün alınamayacağı arızalar olmaması için kesintisiz güç kaynağı ihtiyacınız bulunmaktadır. Server içerisindeki dataların başına bir iş gelmemesi için yedekleme ünitelerine ihtiyaç vardır. Verinin boyutuna göre bu cihaz hacimli bir cihaz da olabilir. Basit haliyle bu yapı dahi yaz aylarında odayı ısıtacaktır. Bu durumda basit bir klima ihtiyacınız doğmaktadır.

Elektrik kesintisi dönemlerinde server ve yedekleme üniteniz kesintisiz güç kaynağından beslenerek ısı üretmeye devam edecektir. Isının artması da yangın riski oluşturacaktır. Dolayısıyla ısının arttığını size haber verecek bir ortam izleme sistemine ihtiyacınız bulunmaktadır.

Bir an için şirketinizin büyüdüğünü ve bilgisayar sayınızın arttığını düşünelim. Bu durumda kabloları artık direk switch’e girmek işinize gelmeyebilir. Çünkü örneğin 80 tane kablo sistem odanıza gelir oysa sizin 30 bilgisayarınız vardır. Bu durumda patch panelde sonlandırma yapılır. İki adet 16 port switch alınır ve sadece bu 30 bilgisayarın kablolaması patch cord adını verdiğimiz kısa kablolarla yapılır.

Bu kadar çok kabloyu sonlandırdığımız patch panelleri bir kabine koymak hem kablo kopmalarının önüne geçecek hem de dağınık görüntünün önünü alacaktır. Böylelikle sistemimizi tümüyle kabinin içerisine almak yerinde olacaktır.

Artık bilgisayar sayınız fazla olduğuna göre internet çıkışlarınızı kontrol etme gereksiniminiz bulunmaktadır. Aksi halde sizden habersiz film indiren bir bilgisayar kullanıcısı hem bütün kullanıcıları internete çıkamayacak kadar yavaşlatır hem de sizi kanun karşısında suçlu duruma düşürür.

Öyleyse internet çıkışlarını kontrol eden bu firewall server’ın da kurulumunu yapıp kabinimizi içerisine koyalım. Mail trafiğini dışarıda bir yere taşımak hem sizin internet trafiğinizi arttıracak hem de bilgi gizliliğinizi tehlikeye atacaktır. Mail server’ı da alıp kabinimize koyduğumuza göre yapımız gün geçtikçe büyüyor.

Artık güçlü bir kesintisiz güç kaynağı ve ikinci klima koysak iyi olur öyle değil mi? klimanın biri bozulursa diğeri devrede kalır. Hatta eğer bir de jenaratör tedarik edebilirsek klimalarımız sadece jenaratör devreye girene kadar 45-50 sn devre dışı kalacaktır.

Artık bu lokasyon yetmiyor personel sayınız da bilgisayar sayınız da arttı. Taşınma vaktiniz geldi. Sizi taşıyalım ama bu defa sistem odası ‘nın tabanını yükseltelim. Bütün kablolar yerde kalsın. Böylelikle olası bir su baskını riskini de atlatmış, standartlara uygun hale gelmiş olalım. Yapımız daha da büyür ya da verilerimiz kıymetli hale gelirse artık bütün bu yapımızdaki verileri dışarıda bir lokasyona yedekleyecek bir Cloud (Bulut) hizmeti alma vaktimiz gelmiş demektir. Tabi yangın yüzünden cihazlarımızın da başına bir şey gelmesini istemeyiz. Ortam izleme sistemimize birde gazlı yangın söndürme sistemi dahil edelim artık.

Gördüğünüz gibi aslında sistemler sizinle birlikte zorunlu olarak büyürler. Eğer siz bu büyümeyi bilir ve önünde gider, işletmenizin çalışma şekillerini önden götürürseniz kazançlarınız artarcak, riskleriniz azalacaktır.